Syntens:
Grondboorbedrijf Klinge, specialist in het beheersen, winnen en het behandelen van water, heeft een groot probleem voor haar werknemers opgelost. Het bedrijf, dat gevestigd is in Koekange, heeft een machine ontworpen die de zeer zware werkzaamheden bij bronbemalingen enorm verlicht.
Jan Klinge is 24 jaar geleden gestart met het Grondboorbedrijf, dat zich richt op watervoorziening, pomp- en ontijzeringsinstallaties en bronbemalingen. Na verschillende opleidingen en cursussen op technisch gebied, kwam hij op 26-jarige leeftijd in aanraking met het grondboren. Na twee jaar te hebben gewerkt bij Haitjema te Dedemsvaart heeft Klinge de stap genomen om als zelfstandig ondernemer verder te gaan.
Inmiddels runt Jan Klinge het bedrijf samen met zijn zoon.
Klinge: "Wegens lichamelijke klachten ben ik niet meer in het veld werkzaam. Dergelijke klachten komen veel voor in deze branche, door het zware lichamelijke werk". Bij bronbemalingen wordt tijdelijk het grondwater verlaagd om bouwwerkzaamheden plaats te laten vinden. Dit gebeurt door op verschillende plaatsen in de grond filters te plaatsen, en deze te koppelen aan ringleidingen, waardoor het water wordt weggepompt.
"De werkzaamheden bestaan dus uit het leggen van ringleidingen, het spuiten van gaten en het plaatsen van filters hierin. Het werk bestaat dus uit veel tillen, bukken en duwen met ringleidingen en zwaar materieel", aldus Klinge.
Dit is dan ook voor Klinge de reden geweest om na te denken over mechanisering en automatisering van de werkzaamheden. Jan Klinge is al vanaf de start met zijn bedrijf bezig om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Klinge: "Het begon met kleine facetten, zoals lange stelen op een schep bevestigen tot aan de machine waar ik nu mee bezig ben".
Inmiddels is hij zo'n twee jaar bezig geweest met het uitdenken van een systeem om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het gaat om een totaalsysteem met truck en oplegger, een kraan en een radiografisch bediend rupsvoertuigje voor het verplaatsen en leggen van de ringleidingen en het spuiten van de filtergaten. Ook bevat het voertuig een lier, zodat de filters die normaal gesproken door de werknemer uit de grond wordt getrokken nu mechanisch worden verwijderd.
Op de speciaal ontwikkelde oplegger met een geïntegreerde watertank kan buizenopslag plaatsvinden in speciaal stapelbare rekken. Ook biedt de oplegger voldoende bergruimte voor ander materieel, zelfs het rupsvoertuig wordt hierop vervoerd van en naar de bouwplaats.
"De machine levert niet direct tijdswinst op in vergelijking met de bestaande methode, maar de arbeidsomstandigheden zijn aanzienlijk verbeterd", aldus Klinge.

Laatst aangepast (vrijdag, 22 juni 2012 15:14)